19.4 C
Andorra
sábado, mayo 18, 2024
spot_img

13 capes i un Crist gegant a la Vall Fosca

Sant Vicenç s’aixeca, forta i resolta, damunt d’un turó rocallós, com un  esperó vigilant de la Vall Fosca, a tocar del petit poble de La Torre de Capdella, situat al Pallars Jussà. És una església que inicialment es creu que es va bastir entre els segles XI i XIII, i que ha passat per moltes vicissituds: fins a 13 capes de revestiments diferents s’han trobat en la restauració del temple, que ha culminat enguany.

En aquesta recuperació dels seus orígens, han sorgit també els diversos revestiments grisos que donen a entendre les petites transformacions que s’han anat produint en els murs de l’església de Sant Vicenç. L’equip de restauradors creuen que això és un indicador dels bons recursos econòmics que hi havia al municipi, i que van permetre -amb el temps- anar reformant i transformant l’edifici: En diverses èpoques s’han anat afegint diverses capelles a la nau central i s’han dut a terme transformacions decoratives.

Podem admirar els fragments ocults per algunes d’aquestes capes de modernitat: el fragment d’un fresc de pintura mural romànica ens dona la benvinguda amb la pau pròpia d’haver sobreviscut cents d’anys, un fragment de pintura gòtica representant la imatge de Sant Vicenç i el Bisbe Baldiri en el moment del seu empresonament per part dels soldats romans i un antic altar, situat cronològicament, en la construcció en els principis de la construcció del temple.

Sense dubte, el que més sobta al visitant, és el Crist en majestat de grans dimensions

Com a curiositat, si hom s’acosta a una de les capelles laterals, pot admirar aquests 13 estrats de vida, de renovació, de noves aportacions de les successives generacions, en una mostra estratificada.

Però sense dubte, el que més sobta al visitant, és el Crist en majestat de grans dimensions, que fou exiliat al Museu Nacional d’Art de Catalunya, on hi va arribar de la col·lecció Plandiura el 1932 i on s’ha conservat en les millors condicions. Avui, i amb la restauració, se’n pot gaudir en el seu lloc original, després de que se n’ha fet una còpia 3D exacte. És el més gran de Catalunya, 227 d’alt per 179 d’ample; es poden resseguir les policromies posteriors, i segurament la talla també estava policromada. Conjuntament amb un nou gran carrau rodó de fusta,  anomenat «Les tenebres», es poden contemplar dins la mateixa església.

Després de quinze anys de treballs conjunts de tècnics, restauradors, arqueòlegs, arquitectes, amb el suport inestimable de l’Ajuntament de La Torre de Capdella i també amb l’ajut del Bisbat, el 22 de juliol de 2023 es van inaugurar les obres de restauració, que han inclòs el desmuntat les voltes barroques i la recuperació del sostre de fusta de l’església. S’ha realitzat una tasca important d’estudi dels revestiments per no perdre cap de les fases importants.

Recuperar la nostra memòria és també recuperar la personalitat que ens ha distingit enmig de boscos i nuclis poblats.

A l’acte van ser presents Josep Maria Dalmau, Alcalde de l’Ajuntament de La Torre de Capdella; Ramon Jordana, President del Consell Comarcal; Jordi Cots, Delegat del Departament de Territori de l’Alt Pirineu i l’Aran; el Vicari de Pastoral del Bisbat d’Urgell Mn. Antoni Elvira, els regidors de l’ajuntament de La Torre de Capdella i més de 250 veïns i amics dels entorns.

Recuperar la nostra memòria és també recuperar la personalitat que ens ha distingit enmig de boscos i nuclis poblats. Amb amorós respecte, el poble de La Torre de Capdella, observa la seva església parroquial, més enllà de les darreres cases del nucli, i en té cura.

Related Articles

Connecta amb nosaltres

1,391FansAgradda
2,522SeguidorsSeguir
1,080SubscriptorsSubscriure

Darrers articles