11 C
Andorra
jueves, noviembre 21, 2024
spot_img

Visita Pastoral a la Parròquia d’Ordino

L’1 de novembre, solemnitat litúrgica de Tots Sants, l’Arquebisbe i Copríncep Joan-Enric Vives començà la Visita Pastoral a la Parròquia d’Ordino, al Principat d’Andorra, amb una celebració eucarística a l’església parroquial de Sant Corneli i Sant Cebrià.

En arribar a l’església fou rebut pel Cònsol Major, Josep Àngel Mortés, per la Cònsol Menor, Eva Choy (que posteriorment van assistir a la celebració eucarística), i pel Rector, Mn. Joan Fenosa, que concelebrà l’Eucaristia junt amb el Secretari general del Bisbat, Mn. David Codina. Hi va assistir un bon nombre de fi dels de la Parròquia.

A l’homilia, Mons. Vives va explicar que la Visita Pastoral és la manera més directa que té el Bisbe de conèixer com ha evolucionat la Parròquia en els darrers anys, quins són els anhels dels fi dels, els seus problemes, i les qüestions que han d’enfrontar les autoritats, especialment enguany, després de tants mesos de pandèmia. “El Bisbe ve a portar esperança, a dir que la Parròquia d’Ordino no està sola, sinó que fa camí amb tot el Bisbat, amb fe i amb aquesta esperança en uns temps que no són fàcils”, afirmà l’Arquebisbe Joan-Enric.

També va parlar de la secularització que viu Europa: “És una societat en la qual hem d’anar trobant camins evangelitzadors. Sigui més favorable o menys favorable, amb més o menys èxit, volem testimoniar l’Evangeli, la fe, l’amor, el compromís envers la societat. Ser útils i germans de tots”.

Així mateix, va expressar l’agraïment a les autoritats i a totes les persones que de manera individual han donat molt de suport a les persones més fràgils al llarg de la pandèmia, posant en relleu el redescobriment dels valors de la família, dels amics, de les persones que estimem. Hi ha d’haver un retorn al que és essencial i valuós, amb humilitat i compromís.

En acabar la celebració va voler saludar personalment tots els fi dels i conversar una estona amb ells, i tot seguit, després d’atendre els mitjans de comunicació, es va desplaçar fins al Quart de La Cortinada, on fou rebut pel Conseller comunal i Llevador, Xavier Herver, i va poder admirar les pintures barroques que han estat restaurades en una de les capelles laterals de l’església romànica de Sant Martí, on presidí l’Eucaristia de dos quarts d’una del matí.

Durant la celebració va recordar els morts per la pandèmia, fent notar les dificultats d’algunes persones grans per sortir de casa, i alhora va encoratjar a retornar a les esglésies i a l’activitat habitual: “Tinguem ànim i coratge; tornem a trobar-nos”.

També va recordar que enguany la Visita Pastoral s’inscriu dins la fase diocesana del Sínode que ha convocat el Papa Francesc “per una Església sinodal”. El Papa insisteix que, sobretot, “ha de ser un Sínode per escoltar-nos: per escoltar els cristians de base, els sacerdots, els laics, els qui tenen responsabilitats, els catequistes… i també la gent que potser no va a missa o que no se sent part de la comunitat eclesial. Escoltem tothom per veure què hem de fer millor per complir la voluntat de Déu. L’Esperit Sant ens guia!”.

Després de la missa, Mons. Vives dirigí una pregària pels difunts al cementiri annex a l’església de La Cortinada, i a la tarda es va convocar els fi dels a una processó amb el rés del Rosari des de l’església de Sant Corneli i Sant Cebrià fins al cementiri parroquial. Mn. Joan Fenosa va encapçalar la processó, i, en arribar al cementiri, l’Arquebisbe novament va dirigir una pregària pels difunts, els avantpassats que han fet gran el país i les persones estimades que són allà enterrades; i també per tots aquells que cadascú porta al cor, sense oblidar els milions de persones mortes arreu del món a causa de la pandèmia del coronavirus, que encara dura.

La Visita Pastoral continuà el 12 de novembre amb una trobada institucional al Comú d’Ordino, on l’Arquebisbe presidí una sessió extraordinària i signà en el Llibre d’Honor.

En arribar, Mons. Vives fou rebut per les autoritats comunals i pel Rector, així com per les Conselleres Generals Sandra Codina i Berna Coma, i pel Ministre de Salut del Govern d’Andorra, Joan Martínez Benazet, tots tres residents a Ordino. Hi va succeir a més un fet inesperat i entranyable: un grup d’infants que estava fent una activitat escolar al carrer prop de l’edifici ci del Comú li va cantar espontàniament una cançó de benvinguda, que Mons. Vives agraí molt com un signe d’estima i proximitat.

Al Saló de Plens del Comú, amb la presència dels Consellers comunals; de les Conselleres Generals i del Ministre de Salut; el Cònsol Major adreçà unes paraules de benvinguda al Copríncep, agraint-li la visita i destacant la proximitat que sempre ha mostrat Mons. Vives vers les necessitats del Principat d’Andorra, com va ser el cas, per exemple, el juliol de 2020, quan va voler agrair personalment als Cònsols de les set Parròquies el seu treball, dedicació i esforç durant els primers mesos de la pandèmia. “Ben sovint ens heu demostrat que esteu al costat dels feligresos i de la Parròquia. Us ho agraeixo en nom del poble”, digué el Cònsol d’Ordino.

Al seu torn, l’Arquebisbe Joan-Enric recordà la seva vinculació emocional amb l’església de Sant Corneli i Sant Cebrià, ja que la seva mare portava el nom de Cornèlia i amb ella havia visitat la Parròquia en una de les seves primeres visites al Principat. Va agrair la càlida benvinguda que li havia ofert el Comú i els Cònsols, i va destacar com el Principat d’Andorra estima i valora la tasca important que els Comuns desenvolupen i la seva proximitat a les necessitats dels ciutadans.

Així mateix, va posar en valor el Principat d’Andorra com un país savi, que ve de moltes generacions precedents, de padrins i padrines que l’han ajudat a ser el que és, i que això es posa de manifest en el fet que el Consell General d’Andorra és un dels més antics del món, amb orígens a l’any 1419.

Va subratllar el compromís personal i institucional que el Copríncep Episcopal té amb el Principat d’Andorra i la seva voluntat de servir el país segons allò expressat a la Constitució, respectant la pluralitat democràtica i el debat d’idees, amb respecte i lleialtat institucional, però donant suport i sostenint allò que el Govern i el Consell General escollit democràticament determinin. En aquest sentit va destacar com la pluralitat dels Consellers Comunals ha de ser escoltada, també en les qüestions que generen un major debat social dins la Parròquia, perquè la pluralitat d’idees ajuda a definir, explicar i progressar en els projectes.

Finalment, va agrair tot el treball desenvolupat pel Comú en la pandèmia, que va definir com a exemplar, gràcies també a l’ajuda d’altres institucions com Càritas Andorrana o Creu Roja, i tot seguit signà al Llibre d’Honor del Comú i saludà personalment tots els Consellers, amb els qui es va fer una foto de grup davant l’edifici comunal.

A continuació, acompanyat dels Cònsols, va visitar les dependències de la Casa Comuna i va saludar tots els treballadors, interessant-se pel seu treball i agraint-lo.

A la tarda, després de dinar, convidat per la corporació comunal, es desplaçà al Centre Esportiu d’Ordino, acompanyat pels Cònsols i també pel Conseller de Turisme, Esports i Dinamització del Comú, Jordi Serracanta. La Cap d’Esports i Directora del Centre Esportiu, Judith Villaró, explicà al Copríncep els detalls de les obres realitzades a les instal·lacions els darrers anys, que han consistit en la millora de les sales per a practicar judo i arts marcials, així com les noves sales de gimnàstica, la remodelació dels vestidors i espais de lleure i la renovació de les instal·lacions de la piscina comunal. Actualment el Centre Esportiu d’Ordino té 1.800 socis.

La tercera jornada de la Visita Pastoral, el dilluns 22 de novembre, començà a la Casa de la Muntanya, una instal·lació creada per rebre els turistes i visitants de la Parròquia, especialment els interessants en esports vinculats amb la natura i la muntanya, on fou acollit per la Cap de Turisme del Comú, Cristina Ariño, i pel coordinador de les activitats dels centre, Marc Font.

Acompanyat per la Cònsol Menor, hi va visitar les instal·lacions, orientades a donar suport i consell a les persones que volen conèixer les contrades andorranes, i explicar de manera pedagògica a escolars i visitants l’orografia de la Parròquia i d’Andorra. A més, és previst que una part de les instal·lacions sigui un planter de noves empreses per dur a terme diferents iniciatives, especialment les vinculades amb el projecte de Reserva de la Biosfera. Així mateix, el Copríncep fou informat de l’impuls que s’està rebent de l’Institut de Recerca i Innovació.

A continuació, van anar a l’escola bressol La Baldufa, on van ser rebuts per la Directora, Coti Montolio. Van visitar les instal·lacions i van saludar els responsables i els infants de tots els grups. En el present curs, el centre acull 73 infants amb edats des de sis mesos fins els dos anys i mig, dels quals se n’ocupen 16 professionals. Disposa així mateix d’un servei de cuina propi. En els darrers temps, però, l’escola bressol ha hagut d’adaptar la cura dels infants a les restriccions marcades per la pandèmia.

Després, Mons. Vives, acompanyat per Mn. Joan Fenosa i Mn. Joaquim Cebrián, va visitar la capella de Sant Pere del Serrat i les esglésies de Sant Serni de Llorts i Sant Miquel d’Ansalonga i els seus respectius cementiris, on van pregar pels difunts i per les seves famílies.

A la tarda, l’Arquebisbe, acompanyat novament de la Cònsol Menor, va visitar la Casa Pairal, on fou rebut per la responsable, Maria Olmo. Va saludar els padrins i va parlar amb ells de les seves inquietuds. Els va encoratjar a seguir amb il·lusió les seves activitats, i els va agrair tot el que han fet perquè Ordino i Andorra siguin avui el que són. A la Casa Pairal es dóna servei diàriament a unes 15 persones, i s’hi organitzen tallers de manualitats, memòria, activitats esportives en combinació amb el Centre Esportiu, i activitats i sortides lúdiques.

En acabar, va tenir una trobada amb els infants de Catequesi i la seva catequista, Cristina. Els va animar a viure la fe amb alegria i a no descuidar la pregària, i els va demanar que traslladessin als pares les seves salutacions.

Tot seguit, visitaren la biblioteca pública; la ludoteca, instal·lada recentment a l’edifici on hi havia antigament les escoles, on van ser rebuts per la responsable, Anna Call; i van recórrer les diverses sales de La Capsa, un espai de creació dirigit per Rosa Mújal on s’organitzen tallers i activitats artístiques adreçades a persones de totes les edats.

Al final de la jornada, l’Arquebisbe presidí l’Eucaristia a la Parròquia de Sant Corneli i Sant Cebrià, en la festa litúrgica de Santa Cecília, verge i màrtir.

El darrer dia de la Visita Pastoral, el dimarts 23 de novembre, Mons. Vives el dedicà a conèixer personalment els centres educatius de la Parròquia i a conversar amb els equips docents sobre la seva tasca amb infants i joves, a més de visitar diverses aules on va dialogar amb els alumnes i va contestar les seves preguntes, la major part de les quals tenien a veure sobre el paper del Copríncep i la seva tasca, i els va encoratjar a estudiar i ser solidaris amb els companys.

Acompanyat de Mn. Joan Fenosa i de Mn. Joaquim Cebrián, va visitar en primer lloc l’escola francesa, on la Directora el va informar sobre els programes educatius del centre. Després es va trobar al mateix edifici (compartit pels sistemes educatius francès i andorrà) amb la Directora de les escoles andorranes del Ministeri d’Ensenyament d’Andorra, Maite Casals, i amb ella va saludar la Directora de l’escola andorrana, Meritxell Blasi, i la Cap d’Estudis, Rosa M. Rechi, amb les quals va parlar sobre la seva tasca docent, assenyalant la importància per al futur del país que l’escola imparteixi una educació amb valors.

En acabar, es va desplaçar fins l’escola andorrana de segona ensenyança, on cursen estudis 443 alumnes i hi treballen 63 mestres. Va parlar amb un grup de joves que era a la biblioteca; va saludar part de l’equip docent a la sala de professors, acompanyat de la Directora del centre, Sandra Tudó, i dels Caps d’Estudis, Paula Barreiro i Jordi Torné; i va visitar també algunes aules de tercer i quart d’ESO, on va parlar als alumnes de la institució dels Coprínceps, del valor de la resiliència, de les decisions ètiques per a la vida i de la necessitat de treballar pels altres. Va cloure la Visita Pastoral al Quart de Sornàs, on el va rebre el Segon Llevador, Joan Font, que el va guiar en un recorregut pel poble, amb el seu antic safareig i la Casa del Quart, i posteriorment van anar a l’església dedicada a Sant Roc, on van pregar pels veïns del Quart i per tot Ordino.

Related Articles

Connecta amb nosaltres

1,413FansAgradda
2,522SeguidorsSeguir
1,240SubscriptorsSubscriure

Darrers articles