De Dijous Sant a Diumenge de Pasqua es van aplegar al Monestir de Les Avellanes 180 joves, d’entre 16 i 30 anys, d’arreu de Catalunya, acompanyats pels seus monitors i acompanyants en la Fe; entre ells un grupet dels grups TXt+16 del Bisbat d’Urgell.
Dies de convivència i coneixença entre els diversos joves procedents de llocs ben diversos del territori català, d’aprofundiment en la vivència i missatge d’aquests dies Sants, dies de Catequesi, que ens introdueixen i apropen al misteri d’allò que celebrem cada un d’aquests dies. Amb celebracions viscudes en comunió, amb un gran respecte i silenci, amb acompanyament i explicació de la simbologia dels gestos i del contingut d’allò que celebrem, amb cants molt participats.
Per a molts dels joves participants d’aquest any era la primera experiència d’una Pasqua jove, després de dos anys de no poder-la fer presencialment.
Els joves participants es poden apuntar a una diversitat de propostes per a aprofundir i viure aquests dies en petits grups. Els que arriben per primer cop s’apunten al grup d’iniciació, els temes tractats són: iniciar-se en la celebració, descobrir el sentit profund de la Pasqua i compartir experiències. Hi ha els grups de creixement per a les persones que participen per segon any a la Pasqua. Els temes tractats són: ressò de les celebracions de la Pasqua, dimensió personal, autoestima, ajuda del grup i vivència cristiana. Els grups d’aprofundiment van dirigits a persones que participen per tercer cop o bé tenen més de 20 anys. S’han ofert 6 itineraris de vivència i aprofundiment del sentit de cada celebració; itinerari sensorial: fent una experiència de corporalitat des del sentit de comunitat, de silenci i d’alegria, seguint el sentit de les celebracions de cada dia; itinerari musical: vivint el sentit de la Pasqua des de la música, de tota mena, vivint el missatge de les cançons a través de la lletra, de la nostra veu i del nostre ritme; itinerari artístic: viure l’art plàstica com a expressió externa d’un moviment interior, d’una experiència íntima que es fa gran en ser compartida en grup. S’ha proposat una dinàmica plàstica, manual per plasmar allò que el sentit de cada dia de la Pasqua ens fa sentir i vibrar per dins; itinerari des del silenci: en aquesta experiència es convida a un temps de desert i de silenci al voltant del sentit de la litúrgia del dia. Amb unes pautes per a la reflexió i un temps llarg de silenci es conclou amb un moment de compartir la vivència del silenci i la pregària; itinerari des de la Justícia Global: ¿en aquest món global, com ens hi comprometem? Quins són els reptes socials que avui demana l’Evangeli? Quin és l’horitzó del Regne del qual volem ser testimonis? Quina és la realitat del món d’avui? Es reflexiona des del sentit de cada dia de la Pasqua sobre la realitat del nostre món en termes de justícia global, drets, gènere, entre d’altres; itinerari des de la Paraula: experiència de grup que vol aprofundir el sentit de la Paraula de Déu de cadascun dels dies de la celebració. També vol ser un moment d’actualització i de portar a la vida d’avui allò que ens diuen les lectures del dia a la llum d’altres textos i de la pròpia experiència de cadascú.
Els grups “En Camí” van dirigits a persones que porten més de cinc anys de participació a Pasqua Avellanes, es forma un grup d’aprofundiment personal amb itinerància pels espais naturals del voltant del Monestir, on es viuen l’experiència de desert, de silenci, de contemplació, de caminar… Amb moments de compartir. Hi ha un grup de “Serveis durant la Pasqua” destinat a totes aquelles persones que fan una tasca específica durant la Pasqua i no poden participar dels altres grups.
Fer possible aquesta vivència i aprofundiment de la Pasqua entre tants joves és gràcies als Germans Maristes, que amb la seva vocació, donació i servei vers els més joves ho fan possible any rere any. També a tot l’equip de preparació de la Pasqua: joves i grans que durant tot el curs fan l’esforç de reunir-se mensualment per preparar tots els tallers, materials, litúrgia, etc… Gràcies a tots per fer-ho possible!