7.9 C
Andorra
martes, enero 28, 2025
spot_img

Sant Ermengol torna, i és vist a la Catedral de Santa Maria d’Urgell

Qui diu que els personatges històrics cauen a l’oblit?

El gran bisbe d’Urgell Sant Ermengol, ha tornat a veure’ns! El nebot del bisbe Sal.la, impulsor de la construcció de primera gran Catedral d’Urgell, de ponts, de camins, de la cura per a què les persones senzilles que havien de viatjar d’un costat a l’altre de la diòcesi ho fessin amb seguretat…. coetani i amic d’infància de l’Abat Oliba. En fi, un home del segle XI que va dotar de gran capacitat productiva i de relacions la diòcesi d’Urgell, ha retornat des de les postrimeries del segle XI a casa seva…

Els primers dies d’agost fou vist de nou al claustre de la Catedral de Santa Maria d’Urgell, i va convocar un gran nombre de vilatans de La Seu d’Urgell i  de la comarca, estiuejants i visitants de pas per la ciutat. Es va poder explicar de nou, a través dels ulls dels nostres coetanis. Fou gràcies al “Retaule de Sant Ermengol«, una obra de teatre creada per Esteve Albert i que, des de 1957, es representa a tall de retaule medieval amb als actors i tècnics amateurs, la major part fills de la ciutat.

Una oportunitat per comprendre el més essencial de la vida del bisbe que va acabar esdevenint sant gràcies al seu gran ascendent i a la devoció dels urgellencs. En aquesta nova edició, l’espectacle medieval incorporà una nova escena sobre la vida del bisbe Ermengol: un fet concret molt important que va marcar la vida del Sant. Xavier Piguillem és el director de l’obra en aquesta edició i ha incidit en la rellevància del Claustre catedralici com a escenari perquè, assenyala, «és un lloc emblemàtic i, d’alguna manera, és el símbol del Retaule, que està dissenyat per a representar-se aquí”. El Retaule és “història de La Seu, de la comarca i del Bisbat d’Urgell” i s’afegeix a la crida a tothom qui vulgui participar-hi. En aquest sentit, ha subratllat que «és una experiència molt ferma, que està molt bé, a la qual la gent s’hi pot adaptar anant a les sessions que es pugui; hi ha feina per a tots, això per descomptat, qui vulgui provar-ho té les portes obertes». La representació és possible cada estiu gràcies a la implicació d’una setantena de persones voluntàries. La presidenta del Patronat, Núria Balletbò, també anima la ciutadania a prendre-hi part o simplement a gaudir-ne.

Related Articles

Connecta amb nosaltres

1,421FansAgradda
2,522SeguidorsSeguir
1,290SubscriptorsSubscriure

Darrers articles